Jag har funderat lite kring det där med att älska. Ja, inte att älska så nu, utan att älska sin nästa, sina syskon, sina föräldrar och sina vänner…
Den man blir förälskad i och kär i och som man förhoppningsvis lär sig älska är ju EN sak. Men sina föräldrar, syskon och vänner har man ju inte varit förälskad i men man älskar ju dem ändå. Eller hur?

Det är ju faktiskt så att alla förälskelser inte nödvändigtvis leder till att man älskar. Ja, jag menar, vem har inte varit fantastiskt förälskad och sedan var det inte mer..? Det var väl mest så när man var tonåring.

Men att älska sina vänner, sina syskon och vem det nu kan vara som man inte först har varit förälskad i och sedan haft en kärleksrelation med är ju något annat. Ibland har jag älskat alla i hela världen men för det mesta kan jag nog räkna upp ett dussin personer som jag älskar mer än andra.

Det här är personer som jag vill ska ha det bra och slippa olycka och sorg. När de känner sådant känner jag mer med dem än jag kanske gör med andra. Men just dramatik i vardagen kan jag nog känna empati med de allra flesta.

Under kvällspromenaden med vovven förut tänkte jag på att jag inte vill raljera och snacka skit om andra. Däremot finns det mänskliga egenskaper som jag mycket väl kan använda om jag vill vara cynisk eller raljera. Den som tar åt sig får själv göra en analys av sin karaktär i så fall. Ja, jag menar egenskaper som ren egoism och total avsaknad av medkänsla och empati är egenskaper jag har MYCKET svårt för.

Men att säga att en person enbart är sådan är att gå för långt. Ingen är så svart eller vit att han eller hon bara har en enda egenskap. Jag tror faktiskt att man genom att lära känna sig själv och sina svagheter kan göra ett val.

Man kan helt enkelt välja hur man vill vara och sedan försöka leva efter det valet. Vill man vara egotrippad och trampa på andra för att nå sina mål så har man gjort det valet. Vill man vara ödmjuk och snäll utan att bli ett offer i alla sammanhang har man gjort det valet. Att alltid lyckas med sina val är en helt annan sak. Alla är egotrippade ibland och jag tror att alla någon gång kan känna ödmjukhet.

Jag älskar mitt liv och jag älskar att försöka leva ett bra liv och göra bra val. Inte enbart bra val för mig själv utan val som inte gör mig till ett offer men samtidigt inte skadar andra. Visst är det svårt ibland. För då och då verkar valet stå mellan att stå som förloraren eller som vinnaren men trots det så tänker jag inte bli cynisk och egotrippad och sluta kompromissa. Det är också ett val.

När det gäller de personer jag älskar så är ambitionen att alltid göra det som är bäst för dem. Här handlar det ju också om förtroende och tillit. Att våga älska är viktigt och det är därför bäst om de personer man älskar även är personer man känner förtroende och tillit till.

Det finns många exempel på människor som väljer att ge sin kärlek till personer som ständigt sviker, som ständigt tar men aldrig ger. Jag tror att de många gånger hamnat i en nedåtgående spiral av destruktivt beteende. Som en kvinna som inte lämnar en man som slår henne. Hon har förlorat all sin självaktning på vägen och tror inte hon är värd respekt och kärlek tillbaka när hon ger sin till en sådan man.

Han å sin sida måste ju må fruktansvärt dåligt som inte kan ge kärlek utan i stället hatar och slår.

Att stå upp för och försvara någon man älskar är inte heller lätt. Då handlar det om att utsätta sig för fara. Själv har jag nog lärt mig att det inte går att lita på att det finns någon där som står upp för mig när jag behöver det i alla lägen. Men det finns alltid någon som lyssnar och någon som kan ge stöd. Om jag ber om det finns det alltid någon där för mig som kan ge mig en kram och det är inte fy skam det heller!

Jag har mina barn som jag älskar, jag har vänner som jag älskar, jag har syskon som jag älskar och jag har många fler i mitt liv som jag älskar också. Dessutom har jag Tommy som jag älskar mer än han någonsin kommer att förstå…

Jag har det bra!