Vad är det för mening med allt egentligen? Varför ödsla tid på allt skapande som jag håller på med? Var är mitt fokus? Vem är jag och hur agerar jag i förhållande till andra? Det här är frågor jag har ställt mig själv efter en “diskussion” med en vän på facebook…

Meningen med allt har jag nog ganska klar för mig. Att må bra och klara dagen. Mitt mål har aldrig varit att lägga all kraft på en enda sak. Det skulle i så fall innebära att jag får försaka annat i mitt liv. Då skulle jag bli tvungen att prioritera bort, både vänner och familj och sådant jag tycker är roligt. Det vill jag absolut inte göra! Men priset jag får betala är ju att jag inte får en enda sak gjord med största möjliga fokus och med bästa möjliga resultat.

Egentligen finns inte det alternativet för mig. Jag kan ju inte fokusera på mitt företag och strunta i allt annat i mitt liv. Argument ett mot detta är ju Jonatan och Ruben. Argument två är Tommy och argument tre är mina vänner. Argument fyra är sånt jag mår bra av att göra som inte har med företaget, familjen och vännerna att göra alls.

Varför då ens ödsla tid på det jag gör då da? Tja, först och främst så måste jag då och då prioritera bort både familj och allt annat till förmån för det jag gör för detta också är det jag har som inkomstkälla. Jag måste helt enkelt sitta på min stol i kontoret och skapa text, bild, hemsidor och tidningar för att jag får betalt för det. För att jag försörjer mig på det sättet. Vilket också är till nytta för min familj fast på ett annat sätt än det jag syftade på i förra stycket text.

Fokus har jag valt att lägga på att hålla alla dörrar öppna till alla möjligheter att få göra det jag älskar och samtidigt tjäna pengar på det. Jag vill skriva, fotografera, skapa hemsidor och trycksaker. Det är detta som är mitt kall just nu och det är detta jag mår bra av att göra. Så är det!

Att skapa en ny webbsajt ger mig samma känsla jag fick när jag målade förr. Jag minns hur en duk eller ett akvarellark kunde uppta hela min själ och ge mig tunnelseende. Driften att skapa, att fortsätta måla, ändra en aning i nyansen här, lägga till en liten detalj där och så vidare tog hela mig i anspråk. Samma känsla får jag när jag skapar för webben eller när jag arbetar med mina bilder eller när jag redigerar en ny tidning. Precis samma känsla faktiskt!

Jag har akvarellfärger, oljefärger, dukar, penslar och allt annat man behöver för att skapa bilder för hand på mitt kontor också. Men det jag gör på datorn ger mig ett mervärde som inte de där attiraljerna kan ge. Det jag gör i ettor och nollor går att lägga ut på nätet och göra tillgängligt för alla att se mer eller mindre omedelbart. Som konstnär målar man ex antal tavlor. Sedan väljer man ut de bästa verken. Dessa ska man sedan få tillgång till att ställa ut någonstans. (Vilket inte är en självklarhet.) Men om man får den möjligheten tar man sina tavlor till ett galleri där man har vernissage då ett fåtal intresserade kommer för att se det man skapat.

Som skribent, journalist, informatör, webbdesigner och webbredaktör skapar man för alla och beroende på syfte och målgrupp skapar man inte så mycket för sin egen skull som för deras. Detta ger ytterligare en dimension i mitt skapande som inte måleriet gav mig. Det finns ett akademiskt syfte och ett hantverk bakom det jag gör som jag inte får utlopp för med pensel och duk.

En av mina porträttpersoner som jag intervjuade för Miljö&Hälsa för några år sedan sa att hon gick till jobbet varje morgon lika glad i hågen eftersom hon visste att hon gjorde skillnad. Vad hon menade var att hennes yrkesutövning ledde till förändring och att det var detta som drev henne.

Det yttersta syftet i mina ansträngningar på alla fronter är just detta, jag vill göra skillnad. Inte för att framhäva mitt ego utan för att andra människor ska bli berörda, börja tänka efter och kanske förändra sig så att världen förändras och då helst till det bättre!

Miljö, natur, mänskliga relationer – detta är de områden jag gärna vill göra skillnad på. Det är här mitt fokus ligger i det jag skriver, det jag skapar för webb och i tryck. Livet på den här planeten kan man egentligen sammanfatta det hela med. Jag vill helt enkelt göra skillnad för framtiden och mänskligheten. Storslaget av mig kanske. Men den driften är så stark att inget kan hindra mig i mina försök. För mig räcker det om jag lyckas beröra någon med något jag skrivit eller med en hemsida jag skapat eller om jag berört någon med ett fotografi jag tagit. Det är det lilla som räknas och många bäckar små blir till en stor å heter det…